Preloader

A féltengely egy fontos mechanikai alkotórész az autó hajtásrendszerében, amelynek feladata a motor által generált forgatónyomaték átvitele a kerekekhez. Ez az alkatrész szerepet játszik abban, hogy az autó mozogjon előre vagy hátra, miközben az abroncsok érintkezésbe lépnek az útfelülettel. A féltengelyeket olyan járművekben találhatjuk, amelyeknek a hátulja vagy az elsője hajtott, de egyes esetekben négykerék-hajtású járművekben is megtalálhatók.

A féltengelyek alapvetően hosszú tengelyek, amelyek két végükön kardánkeresztekkel vagy homlokcsuklókkal vannak rögzítve. Ezek a tengelyek általában acélból készülnek, ami nagy szilárdságot és tartósságot biztosít. A motor forgatónyomatékát a sebességváltóból vagy az áttételező egységből a féltengelyeken keresztül juttatják el a hajtott kerekekhez.

A féltengelyek hossza általában a jármű alvázának méretéhez és konfigurációjához igazodik. A hátsó hajtású autók esetében a hátsó tengelyt követően helyezkednek el, míg az első hajtású autóknál az első tengelynél találhatók. A négykerék-hajtású járművek esetében pedig mindkét tengely mellett megtalálhatóak.

A féltengelyek működése alapvetően az autó hajtásrendszerének egyik legfontosabb eleme. Amikor a motor működésbe lép és forgatónyomatékot generál, ez a forgásenergia átvitelre kerül a féltengelyeken keresztül a kerekekre. Ez lehetővé teszi az autó mozgását, az úton való haladást, a gyorsulást és a sebesség fenntartását.

A féltengelyek tervezése és kialakítása általában nagy figyelmet és precizitást igényel. Fontos, hogy ezek az alkatrészek megfelelően kezeljék a generált forgatónyomatékot és terhelést, valamint ellenálljanak az útfelület egyenetlenségeiből, az autó gyorsulásából és fékezéséből adódó stressznek.

Mivel a féltengelyek fontos szerepet játszanak az autó meghajtásában és teljesítményében, ezért fontos, hogy megfelelően karbantartva legyenek. A rendszeres ellenőrzések és a kopó alkatrészek időbeni cseréje elengedhetetlen annak érdekében, hogy az autó biztonságosan és hatékonyan működjön. A féltengelyeknek kitett alkatrészek, például a csapágyak és a csuklók szintén fontosak a hajtásrendszer megfelelő működése érdekében. Ezért fontos, hogy ezeket az alkatrészeket is rendszeresen ellenőrizzék és szükség esetén cseréljék ki.

Kérjen ajánlatot!
Hívjon most!